Történeti tájak a Cseh Köztársaságban és a Pearls of the Landscape nemzetközi projekt - Šimek, Pavel (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2008)
A történeti tájak és a kertek a cseh kulturális örökség élő részét képezik. Nyitott kérdés a történeti kertek jelentőségének, fontosságának értékelése, amit a „Pearls of the landscape” projekt is felvetett. 15 szakértő véleménye alapján 300 ajánlott védett objektumból végül 110 került kiválasztásra a történeti kertek kategóriájában. A tanulmány bemutatja a kertrekonstrukciós tervek készítésének és a kertek fenntartásának jellegzetességeit Csehországban. A történeti kertek létrejötte folyamatos emberi tevékenységnek köszönhető, azonban fokozatosan e kerteket értékes természeti élőhelyként ismerték el és a természetvédelem figyelmébe kerültek. A tanulmány bemutatja a történeti kertek fenntartásának, rekonstrukciójának kapcsolatát, konflikt usait a természetvédelemi szemlélettel, végül a szerző hangsúlyozza a GIS technikák fontosságát a kert rekonstrukciós munkák során.
Keywords: Csehország; tervezett táj; információs technológia