Történeti kertjeink Integrált Kezelése: elmélet és gyakorlat - Alföldy, Gábor (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2008)
Hazánk történeti kertjeit járva mindannyian tapasztalhatjuk, hogy a helyszínek legtöbbjében valami nincs rendjén. A tulajdonosok, kezelők - és természetesen a látogatók is - legtöbbször egyedül a pénzhiányt teszik ezért felelőssé, holott az okok valójában másra: a történeti hitelességre való törekvés, illetve az értékek felismerésének hiányára, a prioritások nem megfelelő meghatározására vezethetők vissza. Bár a pénzhiány valóban általános jelenség, e probléma ott világlik ki igazán, ahol orvoslása nem az anyagiakon múlna. E rövid írás elsődleges célja egy olyan módszernek és hozzáállásnak a bemutatása, amely a hazai történeti kertek védelmével, helyreállításával és fenntartásával foglalkozók munkáját összehangoltabbá, hitelesebbé és fenntarthatóbbá, egyszóval: sikeresebbé teheti. Ez a módszer és hozzáállás már világszerte elfogadott, és számos eredménye megcsodálható.
Keywords: elmélet és gyakorlat; történelmi kert; menedzsment