A Kolosy tér és környezetének szabadtér-építészeti revitalizációja - Kislődi Nagy, Katalin (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2008)
A cikk a budapesti Kolosy tér és környezetének szabadtér-építészeti revitalizációjával foglalkozik, amely a tér közlekedési problémáinak enyhítésére és közösségi funkcióinak visszaállítására kínál megoldást. A Kolosy tér, mint a II. és III. kerület határán fekvő városrészközpont és közlekedési csomópont, Budapest fontos része. Az elmúlt évtizedek fejlődése azonban növelte a közúti forgalmat, így a tér elsősorban átközlekedési útvonalként funkcionál, a közterületeket parkoló autók foglalják el, és a zöldfelületek alacsony színvonalúak. A revitalizációs terv célja a tér közösségi funkcióinak újraélesztése, zöldfelületek kialakítása és a közlekedés átszervezése.
Keywords: szabadtérépítészet; revitalizáció; Kolosy tér