Európa egyik legnagyobb városi parkja: A dublini Phoenix Park - Lád, Gergely (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2008)
A cikk bemutatja a dublini Phoenix Park történetét és jelentőségét, amely Európa egyik legnagyobb városi parkjaként ismert, 709 hektáros területével. A park eredetileg vadaskertként jött létre a 17. században, és a 18. század közepén nyitották meg a nagyközönség számára. A cikk részletesen tárgyalja a park történelmi fejlődését, térszerkezetét, valamint a különböző funkciókat, amelyek a területet egyedivé teszik. A park jelentősége nem csupán a rekreációban, hanem a város közéletében és társadalmi eseményeiben is megnyilvánul, ahol különböző rendezvények, sportesemények és tömeges összejövetelek zajlanak. A Phoenix Park sokszínű használata és fenntartása példaként szolgálhat a magyarországi parkok tervezéséhez és kialakításához, különösen a regionális parkok vonatkozásában.
Keywords: városi park; Dublin; Phoenix Park