A gödöllői királyi kastély romantikus kertjének rehabilitációja - M. Szilágyi, Kinga (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2008)
A cikk a Gödöllői Királyi Kastély romantikus kertjének rehabilitációjával foglalkozik, amely az épület történeti és kulturális jelentőségéhez méltó kertrendezés irányelveit vázolja fel. Bemutatja a kastély kertjének történeti fejlődését, különösen a barokk és romantikus kertépítészeti időszakokat. A tanulmány részletezi a kert eredeti térszerkezetének helyreállítására vonatkozó terveket, különös tekintettel a történeti források által alátámasztott hiteles rekonstrukcióra. A cikk kitér a növényzet állapotára és a romantikus hangulat megidézésére irányuló törekvésekre, valamint a korhű elemek – például az egykori gesztenyesor és a Király-domb – helyreállításának fontosságára.
Keywords: Gödöllő; romantikus kert; rehabilitáció; történeti kert