Tájképvédelmi övezet lehatárolásának új metodikája az Országos Területrendezési Tervben - Kollányi, László (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2007)
Az Országos Területfejlesztési Hivatal Területrendezési Főosztálya -jelenleg az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Területrendezési és Tervezési Főosztálya - koordinálásával 2005-ben kezdődtek meg az Országos Területrendezési Terv (OTrT törvény) felülvizsgálatának és módosításának előkészítő munkálatai. A felülvizsgálat szempontjai között kiemelt fontosságot kapott a fenntartható fejlődés követelményének figyelembevétele, a területi, táji, tájképi, természeti, ökológiai és kulturális adottságok, értékek megőrzése, illetve az erőforrások védelme. A jogszabály módosítás megalapozásánál szükségessé vált új módszertan kidolgozása az országos tájképvédelmi övezet lehatárolásához, amelynek kidolgozására megbízást a Corvinus Egyetem Tájtervezési és Területfejlesztési Tanszéke kapott. Az országos szintre emelt táj képvédelmi övezet meghatározásához térinformatikai jellegű feldolgozáson alapuló új metodika került kidolgozásra. Az elemzés során áttekintettük a tájképvédelemmel kapcsolatos jelenlegi gyakorlatot, a külföldi kutatási eredményeket, metodikákat, a jelenlegi jogszabályi hátteret.
Keywords: tájképvédelmi övezet; lehatárolás