„Térönéletrajz”: egy tér identitásváltozásai - Eplényi, Anna (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2007)
2006. október 23-án fővárosunkban új emlékművet avattunk, és ismét átneveztünk egy helyszínt: az egykori Felvonulási most Ötvenhatosok tere lett. A tér élettörténetének azonban nem ez az első újrakeresztelése. E tanulmány megírásnak a tér közel száz éves identitásváltozásai adnak aktualitást, melyek most egyensúlyba kerülni látszanak. Az Ötvenhatosok tere környezetpszichológiai szempontból érdekes, nem hétköznapi példa: önmagában rejlő ellentétek sorozata, amelyek meghatározták múltját és előrejelzik sorsát - életrajzát. Kevés olyan helyszíne van fővárosunknak, ahol a történelem eseményeit (mint viselkedési magatartásformákat) olyan tisztán és hitelesen nyomon lehetne követni, mint az egykori Felvonulási téren. A Felvonulási tér történetének fonala igen színes. Volt zöld, majd vörös, fekete sőt szivárvány-színű is. Most leginkább szürkének mondanánk. Nehéz feladat e történelmi „SZIN-padon” meglátni azokat a lelki jelenségeket, amelyek a mai tér hangulatát meghatározzák. Mielőtt ezt értékelnénk, tekintsük át a „térönéletrajzát”.
Keywords: Ötvenhatosok tere; Városliget; Rondó; Nebbien; Felvonulási tér; szoborpark; emlékmű