Az eszterházai lúdlábsétány kialakulásának története - Fatsar, Kristóf (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2006)
Ama fertődiként ismert Esterházy-kastély története sok évszázadra nyúlik vissza. Már a 17. században is állt egy udvarház ezen a helyen, amelynek eredete egyelőre nem ismert. Az akkor még Süttömek nevezett település mellett Esterházy József 1720-ban építtetett kastélyt a korábbi udvarház felhasználásával, és ennek folyamatos bővítésével alakult ki az a hatalmas kastély és a hozzá tartozó kert- és épületegyüttes, amelynek az 1763. és 1764. év fordulóján az akkori birtokos, Esterházy „Fényes” Miklós herceg az Eszterháza nevet adta.
Keywords: Esterházy-kastély; történeti kertek; lúdlábsétány