Sanghaj történeti kertjei és parkjai – értékvédelmi kutatás - Dai, Daixin; Yuan, Man (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2025)
A történeti kertek és parkok kulturális és kultúrtörténeti, értékvédelmi jelentősége óriási és világszerte  széles körben elfogadott. Sanghaj történeti kertjei és parkjai folytonosan változnak, megújulnak az új funkcionális igényeknek megfelelően. S igaz ez még azokra a klaszszikus kerttörténeti értéket képező kertekre, parkokra is, amelyeknél az eredeti kertépítészeti térformálást bizony célszerű lenne megőrizni. A városmegújítási folyamatokban a történeti parkok esetében mind a megőrzés alapú megújítás, mind pedig az átépítés jellegű felújítás is szóba jöhet. A parkok történeti jelentősége ugyanis nem csak a kerttörténeti emlék mivoltból fakad, hanem a kortárs megfogalmazásból is. A Shanghai Park Management Center feladata, hogy újszerű megújítási és menedzsment programot dolgozzon ki a gyors urbanizációs fejlődés által veszélyeztetett történeti kertek és parkok védelmére és fejlesztésére.  Az elmúlt években a Tongji Egyetem három kutatási program keretében foglalkozott a sanghaji történeti kertekkel és parkokkal. Ezek közül a történeti parkok megújításával foglalkozó kutatási program (Shanghai Historic Park Conservation Research) egy hat lépcsős értékelési rendszert vázol fel az értékvédelmi lista összeállításához, és ezzel a módszerrel a vizsgált 160 történeti kert és park közül emeli ki a legértékesebb kerttörténeti, kultúrtörténeti értékeket Sanghaj történetikert-örökségéből.
Keywords: történetikertek; történeti parkok