Településeink arculata - Túl a látványon - Simon, Marianna (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2017)
2016 júniusában jelent meg a településkép védelméről szóló (azóta módosított) törvény, amely előírta, hogy az önkormányzatoknakrövid határidőn belül el kell készíteniük településképi rendeletüket. 1 E rendelet megalapozását szolgálja a Településképi arculati kézikönyv, röviden a TAK. A kézikönyv elkészítését külön útmutató segíti, amely előzetes, úgynevezett minta kézikönyvek tanulságaira épül. Az alábbi írás az Útmutatóban és a minta kézikönyvekben megjelenő szempontokat, a számba vett elemeket, súlyozásukat mutatja be és a tanulságokat két összefüggésben vizsgálja: elsősorban hazai, másodsorban nemzetközi kontextusban.Az időközben elkészült kézikönyvek értékelése nem tárgya az írásnak.
Keywords: településkép; tájépítészet; település történet