Vigalmi negyedből parkrendszer - Kardos, Bálint Ferenc; Schild, Beáta Dorottya (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2019)
A Tabán sorsa immár több mint egy évszázada mozgatja meg a városvezetők és várostervezők fantáziáját. A többnyire grandiózus elképzelésekből a történelmi viharok közepette kevés dolog valósulhatott meg, s végül a kezdetben ideiglenesnek gondolt parkosítás maradt az egykor sűrűn beépített terület végleges hasznosítása (1. kép). Az elmúlt évek jelentős – de leginkább pontszerű – beruházásai, mint a Várkert Bazár újjászületése, a Rác fürdő felújítása vagy a gellérthegyi sikló építésének megkezdése, egyre inkább szükségessé teszik egy átfogó fejlesztési koncepció kidolgozását a Tabán területére. Az átfogó jelző egyrészt területileg nagyobb, a pontszerű projektek egymással való kapcsolatának és szinergiájának vizsgálatát kell, hogy jelentse, másrészt pedig a célközönséget tekintve is átfogó, spektrális jellegűnek kellene lennie. A terület sajátosságaiból adódóan szükséges figyelembe venni mind a helyi lakosság, mind a turizmus igényeit. Jelen tanulmány a Tabán múltját, jelenét és a területtel kapcsolatos fontos elképzeléseket kívánja bemutatni, és ezek alapján átfogó fejlesztési irányt megfogalmazni. A legfőbb kérdés tehát, hogyan lett ebből a régtől fogva lakott területből1 a mai, közlekedési területekkel felszabdalt parkrendszer, mi a jelentősége és értéke a Tabánnak és mi lehet a jövője?
Keywords: vigalmi negyed; parkrendszer