Hazai kis folyók városi szakaszainak rehabilitációs potenciál meghatározása - Erdei, Tímea; Boromisza, Zsombor; Domokos, Endre; Földi, Zsófia (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2023)
A városi folyószakaszok a települési zöldfelületi rend-szer fontos részét képezik, azonban jellemzően rosszabbállapotúak, mint a vidéki folyószakaszok, rehabilitációjuk ezért fontos feladat. Jelen tanulmány célja a hazaikis folyók városi szakaszain a rehabilitációs potenciálmeghatározása a rehabilitációs feladatok megvalósításának elősegítésére. Pontozással értékeltük a rehabilitációszükségességét és lehetőségét három rehabilitációs célra vonatkozóan: vízminőség javítása, ökológiai és hidromorfológiai adottságok javítása, rekreációs és tájképiadottságok javítása. A rehabilitáció szükségességének és lehetőségének összevetésével kaptuk meg a vizsgált folyó-szakaszok rehabilitációs potenciálját. Az eredmények alapján feltártuk a vizsgált folyószakaszok legfőbb problémáit, amelyek a rehabilitáció szükségességére reflektálnak. Vízminőségi szempontból több esetben problémát okoznak a pontszerű szennyező források és a folyómederhez közeli mezőgazdasági területek. Ökológiai és hidro-morfológiai adottságok esetében kedvezőtlen állapot hozjárul hozzá a hullámtéri fás vegetáció hiánya, a meder módosítottsága, valamint a partbiztosítással rendelkezőszakaszok nagy aránya. Rekreációs és tájképi adottságokszempontjából a rehabilitáció szükségességét növeli, ha a folyó a belterület központi elemét képezi, azonban rekreációs funkciókkal jelenleg csak kis mértékben rendelkezik. A rehabilitáció lehetőségeit legtöbb esetben a hullámtérszélessége befolyásolja, mivel ez korlátozhatja a nagyobb területigényű beavatkozások megvalósítását. Az eredmények alapján vannak települések, amelyek több rehabilitációs cél szempontjából is jó rehabilitációs potenciállal rendelkeznek, így ezeken a településeken az összetett célokat kitűző rehabilitációk megvalósítására is jó adottságok vannak. Ilyen például Nagyecsed, Hatvan, Jászberény és Szolnok települése. A kialakított módszer segítségével feltárhatók a vizsgált települések közötti fő különbségekés priorizálhatók az egyes rehabilitációs célok, amelyek elősegíthetik a rehabilitációs feladatok tervezését és elő-készítését.
Keywords: vízfolyás; értékelés; rehabilitáció szükségessége; rehabilitáció lehetősége; folyó