Idősbarát városi tájak: Esettanulmány a szenior lakosság preferenciájáról és használati szokásairól Koppenhága (Dánia) közhasználatra szánt zöldfelületein - Caronte-Veisz, Adrienn; Piccinno, Matteo; Giuliani, Chiara (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2023)
A világ népességének öregedésével párhuzamosan a városokat adaptálni kell az eltérő igényekkel és képességekkel rendelkező öregedő lakosság befogadására. Egy idősbarát városi táj akadálymentes, ergonomikus, “inclusive” kialakítású, azonban nem elegendő a fizikai kényelem megteremtése, hiszen az emberi jólét szubjektív dimenziója is jelentősen befolyásolja az életminőséget. Tanulmányok bizonyították, hogy a mindennapjaink-ban megjelenő minőségi városi zöldkörnyezet képes többek között csökkenteni a fájdalmat, a verbális izgatottságot, a kognitív hanyatlást, és növelheti az élet tartamot. A kutatások azt is igazolták, hogy sokkal szívesebben és gyakrabban használunk olyan tájakat, amelyeket preferálunk, hiszen ilyenkor az agy és a test tudatalatti és azonnali pozitív választ ad már ezen tájak látványára is. Ennek ellenére kevés kutatás foglalkozik annak felmérésével, hogy a 60 év feletti lakosság milyen típusú városi zöldfelületet részesít előnyben. Az esettanulmány célja, hogy felmérje az idősek preferenciáit és használati szokásait Koppenhága városi és elővárosi (17 település), közhasználatra szánt zöldfelületein. A kutatást a metropolisz zöldfelületeinek mennyiségi elemzésével kezdtük, ami segített a típusokba sorolásban is. Ezután egy kérdőíves felméréssel meghatároztuk, hogy a 60 év feletti lakosság mely típusú városi vagy elővárosi zöldterületet részesíti előnyben, azt milyen módon használja, és milyen messze található otthonuktól. Az utolsó lépés egy megfigyelésen alapuló vizsgálat volt. Húsz különböző típusú városi és elővárosi zöldfelület használatát és népszerűségét mértük fel az idősödő lakosság körében Koppenhága metropolis nyolc településén. Vizsgáltuk továbbá a zöldfelületek idősbarát jellemzőit is. Mind Koppenhága városát, mind a metropoliszt gazdag kék-zöld infrastruktúra jellemez, amely egyenletesen oszlik szét a vizsgált területen. A kérdőíves felmérés alapján – amelyre 80 válasz érkezett – a legkedveltebb zöldterület típus a történelmi villa, főként ha városi környezetben található, biodiverz, különleges látnivalókkal és szervezett tevékenységekkel várja látogatóit. Ennek ellenére az ott-honról 5-10 percnyi sétával elérhető zöldterületek a leglátogatottabbak. A megfigyelésen alapuló vizsgálat szerint az idős lakosság körében a legnépszerűbbek a lakóhelyről jól megközelíthető kisebb kék-zöld infrastruktúra elemek, különösen a városi szövetben található tavak, vagy helyi parkok, amelyek lehetővé teszik minden koppenhágai lakos számára, hogy “kapcsolódjon” a zöldkörnyezettel.
Keywords: Idősbarát; Városi táj; Egészségtáj; élhető város; Jóllét