Hogyan segíthetik az ENSZ fenntartható fejlődési céljai, különösen a megfelelő energia politika egy kistérség sikeressé válását? - Bérczi, Szabolcs; Szabó, Zita; Nagy, Boglárka; Sallay, Ágnes (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2020)
A XXI. század legnagyobb kihívásai Európában a vidéki térségekben a környezet megváltozása (klímaváltozás) és a társadalmi változások (elöregedés, elnéptelenedés). A kutatás során áttekintettük a sikeresség és a fenntarthatóság összefüggéseit, valamint azok kapcsolatát a települési energiagazdálkodással. Mintaterületünkön, Alsómocsoládon részletes elemzéseket végeztünk, mind a sikeresség, mind a fenntarthatóság és az energiagazdálkodás tekintetében. Megállapítottuk, hogy a sikeresség és a fenntarthatóság között nem lehet egyértelmű ok-okozati kapcsolatot vonni, mivel a kettő gyakran ellentétes hozzáállást kíván a településektől. A megfelelő energiapolitika viszont jó összekötő kapocs és akár kiugrási pont is lehet vidéki kistelepülések számára.
Keywords: Klímaváltozás; Fenntarthatóság; Alsómocsolád; Energiapolitika