Zöldinfrastruktúra fejlesztési lehetőségek vidéki településeken - Valánszki , István; Virág , Debóra; Kiszter , István Balázs; Boromisza, Zsombor (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2021)
A zöldinfrastruktúra (ZI) kifejezés széles körben elterjedt, elsősorban a település- és a területi tervezés terén. A koncepció összetettsége és multifunkcionalitása miatt a terület- és vidékfejlesztésben is alkalmazható. Az Európai Unió több szakpolitikába, stratégiába kívánja integrálni a zöldinfrastruktúra fogalmát. Magyarországon az elmúlt években számos fontos ZI-val kapcsolatos stratégia készült. A már létező komplex projektek, esettanulmányok azonban főként nagyobb városokra, településekre fókuszálnak. Tanulmányunkban egy komplex ZI tervezésre és fejlesztésre mutattunk példát egy kisebb vidéki település esetében. Célunk az volt, hogy az önkormányzat és az érintettek igényeit követve gyakorlatorientált javaslatot adjunk a település zöldinfrastruktúrájának fejlesztésére, az előzőekben említett kutatási jelentések és kézikönyvek javaslatait adaptálva, megvalósítva. Esettanulmányként egy tipikus alföldi vidéki településsel, Kisszállással foglalkoztunk. Elemzéseink a település belterületének és külterületeinek zöldinfrastruktúrájára, valamint a kül- és belterület közötti határzónákra irányultak. Eredményeink számos hiányosságra mutattak rá a ZI-val kapcsolatban, ugyanakkor számos kihasználatlan potenciált is találtunk. Ezen eredmények alapján dolgoztuk ki Kisszállás zöldinfrastruktúra koncepcióját. Két fő irányt céloztunk meg: 1. a meglévő zöldinfrastruktúra szakszerű fenntartását, védelmét; 2. koncepcionális fejlesztési ötletek kidolgozását két célterületre fókuszálva. Erre a két fő ZI-elemre több olyan javaslatot dolgoztunk ki, amelyek szélesíthetik a település rekreációs-zöldfelületi palettáját, és növelhetik a község reprezentációs potenciálját. Megállapíthatjuk, hogy az ilyen jellegű vidéki települések külterületein nagyon fontos a komplex mező gazdasági és rekreációs célú ZI fejlesztés. A belterületek esetében pedig a fenntartás és a fejlesztés párhuzamosan kell, hogy történjen. Megfelelő tervezéssel, növényalkalmazással és emberi léptékű fejlesztésekkel az ilyen típusú falvakban a helyiek jó közérzete viszonylag alacsony anyagi ráfordítással is jelentősen növelhető. Javaslati csomagunk példát ad arra, hogyan lehet a nemzetközi és nemzeti politikákat, ajánlásokat helyi szinten átültetni a gyakorlatba.
Keywords: Zöldinfrastuktúra; Vidékfejlesztés; Magyar vidék