Városi identitás Vietnám Északnyugati régiójában - Fekete, Albert; Dam Thu, Trang; Dang Viet, Dung (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2023)
Vietnam északnyugati, hegyvidéki régiója északon Kínával, nyugaton pedig Laosszal határos, és hat tartományt foglal magában: Lao Cai, Yen Bai, Lai Chau, Dien Bien, HoaBinh és Son La. Ez az erdők, hegyek, dombok, völgyek, folyók és patakok földje. A kulturális sokszínűség földje, ahol több mint húsz etnikai kisebbség él, saját szokásokkal és életmóddal, valamint számos egyedi tájértékkel, amelyek meghatározzák a falvak és a városi területek tájépítészetét. A társadalmi-gazdasági fejlődés folyamatában azonban ezek az értékek fokozatosan elveszítik eredendőidentitásukat, és helyükbe új, hibrid tájépítészeti megoldások lépnek, amelyek nem illeszkednek a régió természeti, kulturális jellegzetességeihez és társadalmi-gazdasági feltételeihez. A kutatás céljai a következők: 1. A tájépítészet jelenlegi helyzetének felmérése és elemzése hatreprezentatív városi területen, nevezetesen Dien Bien, Lai Chau, Son La, Hoa Binh, Lao Cai és Yen Bai, az egészészaknyugati hegyvidéki régió természeti, kulturális jellemzőinek és társadalmi-gazdasági feltételeinek általános összefüggésében. 2. A táj azonosítására és értékelésére szolgáló kritériumrendszer kidolgozása. 3. A tájépítészethelyi jellegzetességeinek azonosítása. 4. Tájépítészetimegoldások javasolása az északi hegyvidéki városi területek identitásának megőrzése és fejlesztése érdekében.
Keywords: Tájépítészet; Tájörökség; Kultúrtáj