A kecskeméti főtér fejlődéstörténete és zöldinfrastruktúra szerepének változása - Erdélyi, Regina; Sallay, Ágnes (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2023)
Kecskemét urbanizációs folyamatában a főtér mindig is kiemelt szerepet játszott, a téren történő minden város-építészeti beavatkozás hosszútávon is érezteti hatását. A város közösségi élete javarészt itt zajlik, melyhez a történelem során kialakult épület- és téregyüttes mutatós és méltó keretet ad. Szabadtér-rendszerének és térfalainak alakulása mindig társadalmi és gazdasági szinergiák hatására történt, és igazolható, hogy Kecskemét történelmi központjában a társadalom fejlődésével együtt járóváltozások az építészeti és tájépítészeti térformálásban is megjelentek. Jellemző, hogy térszerkezeti és térhasználatimódosulások maguk után vonták a települési zöldinfrastruktúra egyes elemcsoportjainak fokozatos megjelenését a főtéri téregyüttesben.
Keywords: Kecskemét; főtér; városi szabadtér