Őshonos és védett növényfajok alkalmazási lehetőségei a tájépítészetben - Nádasy, László Zoltán; Gergely, Attila; Wenszky, Viktória (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2025)
A tájépítészet magyarországi elismertségének növeke-dése, a tájépítészeti tervezés egyre jelentősebb szerepeazzal jár, hogy a tájépítészeti növényalkalmazás, a tudato-san tervezett kiültetések, mesterséges növénytársulásokegyre erősebben képesek alakítani a hazai flóra összeté-telét és képét. Ugyanakkor az őshonos, és különösen avédett növényfajok meglehetősen csekély részaránybanjelennek meg a tájépítészeti alkotásokban, a tervezők szí-vesebben nyúlnak idegenhonos taxonokhoz. Az őshonosnövényfajok mellőzése a nagy léptékű tájépítészeti alko-tások (közparkok, ökoturisztikai létesítmények, városiszabadterek) esetében jelent különösen komoly problé-mát, hiszen ezeken a zöldfelületek mennyisége, ökoszisz-téma-szolgáltatásai és környezeti nevelési potenciálja iskiemelkedően magas.Kutatásunkban az őshonos fajok alkalmazásávalfoglalkozunk, illetve több szempontból megvizsgáljuka védett fajokkal kapcsolatos tájépítészeti lehetősége-ket. Áttekintjük a védett fajok alkalmazására vonatkozószabályozási környezetet, valamint vizsgáljuk a Magyar-országon védelem alatt álló fajok előfordulását a dísznö-vény-kereskedelemben is, azt áttekintendő, hogy a piaciszereplők valóban betartják-e a természetvédelmi jog-szabályokat. Az őshonos fajok tájépítészeti alkalmazásátkiemelten a BudaPart városrész mintáján vizsgáljuk, amintaterület kiültetéseinek fajszintű elemzésén keresztül.Mindemellett jó gyakorlatokon és megvalósult példákonkeresztül illusztráljuk, hogy milyen lehetőségek állnakrendelkezésre az őshonos és védett növényfajok alkalma-zására a tájépítészetben. Eredményeink reményeink sze-rint rávilágítanak arra, hogy különösen nagy kiterjedésű,illetve természetvédelmi szempontból kiemelten jelen-tős projektek esetében nagy szükség lenne az őshonosnövényfajok szélesebb körű alkalmazására, illetve arra,hogy fontos és időszerű lenne, hogy elkezdődjön a szak-mai párbeszéd bizonyos védett fajok ellenőrzött körülmé-nyek között történő kultúrába vonásának lehetőségeiről.