A tállyai andezitbánya szerepe a tájképben és a tájszerkezetben - Módosné Bugyi, Ildikó; Csima, Péter (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2025)
Az ország legjelentősebb, működő andezitbányájavilágörökségi helyszínként védett és történeti tájjá nyilvá-nított, amellett turisztikai szempontból is kiemelt jelentő-ségű térségben helyezkedik el. A bányát körbevevő med-dőhányók közelmúltban sikeresen megvalósított tájrende-zését tájszerkezet-elemzés és látványvizsgálat előzte meg.A tanulmány a tervezést megalapozó kutatást mutatjabe, és alátámasztja a tájtörténeti vizsgálatok, valamint alátványelemzés szükségességét. A meddőhányók látvány-elemzésére egyedi, empirikus módszert dolgoztunk ki, amódszer bemutatása nem része a tanulmánynak. A tanul-mány egyúttal illusztrálja a bányászat által rombolt terü-letek helyreállításának fontosságát is.