Alkalmazkodás a bizonytalansághoz: Mezőgazdasági gyakorlatok és politikák az Ghab-síkságon, Szíriában - Auda, Ammar; Szilvácsku , Miklós Zsolt (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2025)
A szíriai Ghab-síkság, amely történelmileg jelentős mezőgazdasági régió Szíriában, 2011 óta mélyreható kihívásokkal szembesült a folyamatos konfliktus következtében. Ez a tanulmány a Ghab jelenlegi mezőgazdasági termelésének állapotát vizsgálja, és elemzi, hogy a vidéki megélhetés hogyan alkalmazkodott a szíriai konfliktus által okozott társadalmi-gazdasági és környezeti zavarokhoz. Esettanulmányok segítségével, a régió mezőgazdasági szövetkezeteiben tevékenykedő hét, kulcsfontosságú interjúalannyal készült, félig strukturált interjúk során gyűjtött adatokat dolgoz fel. A kutatás rámutat a mezőgazdasági ágazat hanyatlására, amelynek fő okai a sérült öntözési infrastruktúra, a növekvő termelési költségek és az elégtelen kormányzati támogatás. Ennek következtében sok gazda áttért a kisüzemi gazdálkodásra, amely a háztartási önellátásra, a növénytermesztés diverzifikálására és a háziállattartásra összpontosít. A tanulmány szerint a Ghab mezőgazdasági ellenálló képességének fokozása érdekében elő kell segíteni az organikus trágyák használatát, növelni kell a helyi takarmánytermelést, és be kell vezetni a szerződéses gazdálkodást. Az öntözési infrastruktúra helyreállítása szintén kritikus fontosságú. Ezek az eredmények rávilágítanak a vidéki közösségek ellenálló képességére a nehézségekkel szemben, és betekintést nyújtanak azokba a szakpolitikai intézkedésekbe, amelyek támogathatják Szíria mezőgazdasági szektorának helyreállítását. További összehasonlító tanulmányokra van szükség Szíria különböző régióiban, hogy teljes mértékben megértsük a konfliktus mezőgazdaságra gyakorolt eltérő hatásait.