Tájkép és identitás az alkalmazkodó városban - Szabó, Árpád; Szabó, Gyöngyvér; Balogh , Péter István (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2013)
Az Europan építészeti, városépítészeti platform már közel 25 éve keres megoldásokat a pályázat keretein belül. A pályázatok átfogó témája az európai urbanizáció, a városiasodás által szült problémák közepette a minőségi városi lét elősegítése. Évtizedek óta tartó megújulási képességét egy egyszerű alapvetés adja: a város és a köztér egy adott időben ugyanazon problémákkal küzd, mint maga a világ. Meglovagolva tehát a mindenkori társadalmi-gazdasági jelenségeket, az Europan kétévente újradefiniálja az európai város aktuális problémáit és meghatározza az abból potenciálisan kiutat mutató fejlesztési stratégiákat. Amíg a 2000-es évek elején a technológiai boom-ra reagálva a városi lét egyszerűsítését és az okos város stratégiáit kereste, 2010-re a hangsúly többek között a nyilvános tér és a magánszféra határainak feszegetésein volt.