Az Europan Pályázat - Locsmándi, Gábor (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2013)
A kétévente megrendezett Europan pályázati rendszer célja az, hogy helyi önkormányzatok, illetve fejlesztő társaságok problémás fejlesztési területeire az adott feladatot más-más nézőpontból megközelítő, friss és előremutató tervekkel járuljon hozzá a fejlesztés megvalósításához, miközben 40 év alatti fiatal várostervezők, építészek és tájépítészek számára lehetőséget biztosítson a nemzetközi megmérettetésre és tervezési munka elnyerésére. Az Europan önálló nemzeti szervezetek európai szintű szövetsége, amely építészeti pályázatokat szervez. A pályázatokat közös tematika, időbeli ütemezés és szabályok szerint az egyes országok önállóan szervezik, a pályázatot megvalósítási szakasz követi.