A kerttörténeti kutatások száz éve: Tudományos konferencia Magyar Tudományos Akadémia Székháza, 2012. november 23. - Jámbor , Imre (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2013)
Hihetetlennek tűnik, de tény, hogy a módszeres kertművészet-történeti kutatások, az ezekre alapozott rekonstrukciós munkák és a megőrzést szolgáló védelmi intézkedések Magyarországon immár több mint száz éves múltra tekintenek vissza. Ez egyben azt is jelenti, hogy a hazai kerttörténeti kutatások mindig is lépést tartottak az európai fejlődéssel és hosszú időszakon keresztül annak élvonalába tartoztak, így van ez ma is, noha a magyar kertművészeti kultúrkincs - köszönhetően a történelem minden addigit letipró évszázadainak - a nyugat-európai megmaradt, meglévő és védett értékekhez képest nagyon szerény kiméretű, mégis olyan értékekkel bír, amik fémjelzik a magyar kertművészet rangját és teljesítményét az európai kultúrtörténetben, minden pusztítás ellenére.