Tópartok Vizsgálata Parttípusok Meghatározásának Segítségével - Boromisza, Zsombor (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2012)
A partok a tavak ökológiai szempontból meghatározó és tájhasználati szempontból igen intenzíven igénybe vett részei. A tópartok változásai az egész tavi ökoszisztémát és a tavi anyagforgalmat befolyásolják, ezért kiemelt figyelmet érdemelnek a tájfejlesztési, a tájvédelmi és a tájrehabilitációs tevékenységek során egyaránt. Bár számos országos szintű program, terv (KvVM 2009a, KvVM 2009b) tartalmaz célokat, feladatokat a tavak partjával kapcsolatban, jelenleg még nincs megfelelő módszer a komplex, tájökológiai-tájhasználati szempontokat együttesen figyelembe vevő vizsgálatukra, értékelésükre vonatkozóan. A tájtervezési gyakorlatban ehhez elsődlegesen a tópart vizsgálatához alkalmas szempontok, értékelésükhöz megfelelő tényezők meghatározása szükséges. Mivel a hazai tájépítészeti gyakorlat számára alkalmas fogalomrendszer - amely a part hasznosításának sajátosságai is figyelembe veszi - eddig nem alakult ki, ezért a tervezés-módszertani kutatás részeként ezt tisztázni kell.