Szabadtértervezés történeti környezetben: Egy választható egyetemi tárgy története és tapasztalatai - Balogh, Péter István; Fatsar, Kristóf (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2012)
A Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Karán négy éven keresztül – egészen a közelmúltig – létezett a Tervezés műemléki környezetben című választható tárgy,1 amelyet e cikk két, különböző tanszékeken oktató szerzője jegyzett. A kurzus meghirdetését több éves tervezgetés előzte meg. Azért használjuk a gyakorító képzős formát, mert a folyamat lassan és periodikusan haladt előre. Motivációink között az első sorban kell említeni egymás szakterületének kölcsönös nagyra becsülését, és azt az igényt, hogy ismereteinket valamilyen közös cél érdekében ötvözzük; mindezt úgy, hogy az egymástól való tanulás mellett a hallgatók is profitáljanak ebből a közös vállalkozásból. Később, a kurzusok során tapasztalt mindvégig jó hangulat azt igazolja, hogy ezt a célt sikerült elérni. Szakmapolitikai célunk pedig annak demonstrálása volt, hogy a különböző képzési irányok között szétforgácsolt képzésünk oktatói képesek az összefogásra, és ezáltal egy új minőségű együttműködés létrehozására.