A városi szabadterek, zöldterületek ingatlanérték-befolyásoló hatásának vizsgálata - Takács, Dániel (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2011)
A települések égjük éltető eleme a lakosság folyamatos mozgása, vándorlása, cserélődése, számbeli változása. A városok fejlődésében az 1970-es évektől a dezurbanizációs folyamatok játszották a főszerepet, amelyek során a már túlzottan beépített és sűrűvé vált városi területekről a jómódú lakosság elkezdett a sokkal levegősebb, lazább beépítésű, kellemesebb életkörülményeket, tisztább, egészségesebb környezetet nyújtó, azaz élhetőbb kertvárosokba, vagy kertvárosias városrészekbe, agglomerációs településekre költözni.