Ahol a művészet és a tudomány találkozik - gyűjteményes kertek a 19. századtól - Sárospataki, Máté (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2011)
A fás szárú élő növénygyűjteményeket különböző elnevezésekkel illetik. A kifejezések egy részére pontos megfogalmazások találhatók a különféle szakirodalmakban, azonban eddig nem született olyan átfogó tanulmány, amely a 19. századi gyűjteményes kertekkel kapcsolatos fogalmakat külön-külön és egymáshoz képest tájépítészeti szempontból vizsgálná.