Egy falusi főtér arculata a 21. században: Nagykovácsi főterének megújítása - Almási, Balázs; Bakay, Eszter; Balogh, Péter István; Gergely, Antal (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2010)
A cikk Nagykovácsi Tisza István terének 21. századi revitalizációját tárgyalja, kiemelve a falu identitásának megőrzését és a közösségi funkciók erősítését. A Budapest agglomerációjához tartozó települések szabadtér-építészeti kihívásait elemzi, melyek során a falvak új identitást alakítanak ki, eltávolodva a főváros nagyvárosias jellegétől. Nagykovácsi főtere, amely korábban elsősorban a közlekedési funkciókat szolgálta, a tervezett átalakítások során közösségi térré vált. A tér átalakításának célja, hogy teret biztosítson közösségi rendezvényeknek, növelje a zöldfelületek arányát, és erősítse a helyi lakosok identitástudatát. A projekt részeként a közlekedési rendszert is újragondolták, csökkentve a járműforgalmat, és a gyalogosoknak kedvezőbb megoldásokat alakítottak ki. A felújítás a történelmi hagyományok megőrzésére és a modern elvárásoknak való megfelelésre törekedett, hogy a tér a helyiek és a látogatók számára is élhetővé váljon.