(untitled) (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2010)
Martin Jancok, építész; Irakli Eristavi, építész; Pavol Silla, építész; Silvia Miklugová, építész; Milán Vlcek, építész Presov, Szlovákia Ajka egy tipikus posztszocialista kisváros, amit az 1950-es években alapítottak nyolc falu összevonásával. Kétségkívül egy csöndes és nagyszerű lakóhely. A lakókörnyezetek minőségét a zöldfelületekkel intenzív kapcsolatot tartó, változatos, alacsony sűrűségű lakózónák és a természethez, a városi tóhoz és a szabadidős területekhez való közvetlen kapcsolat biztosítják. Mára, a szolgáltató szektor és az új iparágak megjelenésével Ajka különösen sikeresnek tűnik a korábbi iparvárosból való átalakulás folyamatában. E fejlődésnek és szociális megújulásnak előbb vagy utóbb az épített környezet átformálásában is meg kell jelennie. Ennek eszköze Ajka új városi identitásának megfogalmazása lehet.