Térélmény vagy élménytér? - Schneller, István (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2010)
Mai városaink tereit és ezzel térélményeit ellopják a szárazföldi szigettengerek világában kialakított nagykiterjedésű épületek vagy önmagukba záruló épületcsoportok. Privatizálják, vagy más nézőpontból kisajátítják a városok - történelmi fejlődés során - formálódott téralakzatait, a városiasság lényegét. Ekképp privatizálják az agora típusú, tehát „találkozásalapú” közösségi tereinket is. A privatizáció nem is fedi le teljesen azt, ami e terekkel történik, hiszen inkább manipulálják, egy jól meghatározható cél - a fogyasztás - szolgálatába állítják a korábban szerteágazóan nagy szabadságfokkal rendelkező tereinket. Bevonják őket az épületek belsejébe, és élménytereket varázsolnak belőlük.