Folyóparti üdülőkertek kialakulásának sajátosságai a szigetszentmiklósi üdülőterület példáján - Puha, Magdolna (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2008)
Magyarország vízparti üdülőterületei jelentős változásokon mentek keresztül az utóbbi száz év alatt. Az alakító és formáló hatások közül kétségkívül a társadalmi vonatkozásúak voltak a legjelentősebbek, de az egyes területek sajátosságai is hozzájárultak a különféle fejlődési útvonalak létrejöttéhez. Szigetszentmiklós, ma a Csepel-sziget legdinamikusabban fejlődő települése, amely a Ráckevei Kistérségben is egyre jelentősebb szerephez jut. Üdülőterületei a Ráckevei-(Soroksári) Duna mentén húzódnak, hosszú szakaszokon a közvetlen vízparti területeket is elfoglalják. Országunkban az üdülőterületek általában a tájképi és természetvédelmi szempontból értékes, valamint a rekreáció igényeinek is megfelelő területeken alakultak ki. Ezeknek a feltételeknek megfelelnek dombsági területeink, illetve a folyó- és állóvizek melletti térségek jelentős része. Hazánk gazdag felszíni vizekben, a legjelentősebb üdülőkörzeteink is ezek mellett találhatók. Ezek mellett azonban ma már jelentős helyet képviselnek a folyóvizeink mellékágai, holtágai mellett kiépült üdülő- területek is. Ilyen mellékágak egyike a Duna esetében a Ráckevei (Soroksári)-Duna, ahol a vízpart jobb és bal partjának teljes hosszát elfoglalják az üdülőterületek.