Történeti táj múlt, jelen, jövő - Salašová , Alena (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2008)
A történeti tájak különböző természeti, történeti és társadalmi-gazdasági környezetben születtek és formálódtak. A tanulmány a Lednice-Valtice és Mikulov-Falkenstein térségét mutatja be, amelynek egy része UNESCO világörökségi helyszín és szorosan kapcsolódik a Pálava UNESCO Bioszféra rezervátumhoz és tájvédelmi körzethez, amelynek központja Mikulovban van. Ez a térség már Kr. e. 27 000 évvel lakott volt. A történeti táj kialakulására a természeti tényezők mellett egyik legfontosabb formáló erő a csaknem 700 éven át tulajdonos Liechtenstein család befolyása, továbbá a tulajdonosok építészekkel, tájépítészekkel és mérnökökkel közös tájformáló tevékenysége volt. A Lednice-Valtice és Mikulov-Falkenstein térségének (200–250 km2) elemzésekor a következők állapíthatók meg: Az alapelv a ferme ornée: a funkció és a forma (szépség) egysége, a középkori városok képezik a hangsúlyos elemeket (Mikulov, Lednice, Valtice és Podivín).