Kortárs kertépítészet - Geometrikus kertek - Jámbor, Imre (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2007)
Kortárs alkotásnak a jelen művei tekinthetők. Ez a jelen nyilvánvalóan nem a pillanat, sem a ma és még csak nem is az idei év, vagy az elmúlt évtized. Hogy a kortárs időszak meddig tart, s hol kezdődött a múltban, csak vázlatosan határolható le. A képzőművészetben, vagy a zenében a kortárs művészet ideje a 19/20. századfordulótól napjainkig tart, s egy tömbként kezelt korszak. Ami a hazai zenében Bartókkal kezdődik, az a kertművészetben Rerrichel veszi kezdetét. Mindkét név, mindkét időszak valóban markáns fordulópont és fényévnyit lép előre. S ami ettől kezdve történik, jelentős hatással van a mára is, a mai művészet gyökerei valóban ott keresendők.