Szabadtér-építészeti lehetőségek a csapadékvíz visszatartásban - Almási, Balázs (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2007)
A z Étv. módosítása kapcsán a településekkel foglalkozó szakemberek körében néhány izgalmas kérdés került reflektorfénybe. A felszínre hulló csapadékvizek új kezelési elvei (lásd jogszabályi változások) vajon milyen feladatokat rónak majd a tervezőkre, mérnökökre? A csapadékvizek helyben tartásához szükséges műtárgyak, tározók vajon hol helyezhetők el, s - mint idegen testek - a városi peremterületek kusza szövetében nem járulnak-e hozzá annak további szegregációjához? A megújuló jogszabályi környezet szerencsére számos új lehetőséget is kínál, azonban ezek megvalósulásához teljesen új megközelítésre, s szakterületeken átívelő összefogásra van szükség. A csapadékvíz komplex, városi szövetbe integrált kezelése megoldható, az ökológiai és szabadtér-építészeti módszerek együttes alkalmazásával.