Budapest zöldfelületi állapotfelmérése űrfelvételek feldolgozásával - Gábor, Péter; Jombach, Sándor; Ongjerth, Richárd (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2006)
A kutatás célja Budapest és annak térségében található zöldfelületek állapotának és változásainak vizsgálata a vörös és közeli infravörös hullámhossztartományból származó űrfelvételek adatai alapján, a térinformatikai elemzés alkalmazásával. A vizsgálati időszak 1990 és 2005 közé esik. Ez a munka úttörő jelentőségű, hiszen korábban nem készült olyan távérzékeléssel támogatott tanulmány, amely a főváros és az agglomeráció zöldfelületeinek adottságait és változásait elemezte volna. A kutatás reményeink szerint alapot nyújthat a későbbiekben a főváros és környéke zöldfelületi monitorozásához. A kutatás eredményeit két szakaszban publikáljuk. A jelen cikkben az űrfelvételek feldolgozásának módszerét, valamint a zöldfelület állapotára vonatkozó vizsgálati eredményeket mutatjuk be. A következő publikációnkban pedig az űrfelvételek összehasonlításának módszerét, az összehasonlító értékelés eredményeit, illetve az ezekből levont következtetéseket fogjuk ismertetni.