Erdélyi nemesi rezidencia-kertek I. - Fekete, Albert (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2006)
Egyes kerttörténeti stíluskorszakok magyarországi megjelenése értelmezhetetlen az erdélyi kertművészeti emlékek nélkül. Ilyen például a késő reneszánsz időszaka, amikor a török uralta magyar területeken bekövetkezett kulturális törés miatt Nyugat-Magyarország és Felvidék mellett Erdély lett szellemi és anyagi örökségünk folytonosságának utolsó bástyája. A 17. századi magyar reneszánsz kertművészet jelentős részét tehát - a nyugat-magyarországi példák mellett - az erdélyi kertművészeti emlékek képezik.