Egy elveszett illúzió. Festői kertek a 18. század első felében - Jámbor, Imre (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2006)
A 18. század 20-as éveitől jelentek meg az első, kiforrottnak tekinthető kompozíciós elvekre épített kertművészeti alkotások, az ún. festői kertek. A szellemi előkészítők esztéták, költők, festők és természetesen tájépítészek, akik a késő-barokk hagyományokkal szakítva a kertművészet feladatának a szabad természet és az eszményi, ideális táj megjelenítését tekintették.