4D - A szabadtér használat új dimenziói - Almási, Balázs; Báthoryné Nagy, Ildikó Réka (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2006)
Napjaink szabadtér használata során egyre több furcsa jelenséggel találkozhatunk, mint például egy nagy kék bokszzsákkal a Blaha Lujza téren vagy egy könyöklő bronz csatornamunkással, aki a pozsonyi járókelő ket méregeti. Új térelemek keresik a helyüket és próbálják magukra irányítani a figyelmet. Nem mindig volt ez így. Alig pár évtizeddel ezelőtt a keleti blokkban a szabadterek használata, és ennek megfelelően a kialakítása is erős kont rol alatt állt. A rendszerváltáshoz közeledve a szigor egyre csökkent, így a kültér is lassan feléledt. Megjelentek a sakkozók, a pádon beszélgető nénikék, a randalírozó-ricsalyozó kölykök, ki tudja mi ellen lázadó srácok. Amíg korábban egy parki séta, egy véletlen találkozás során kialakuló baráti beszélgetés akár magánzárkával végződhetett, addig a rend szerváltáshoz közeledve a klasszikus kommunikáció újra megtöltötte a külteret. A rendszerváltással hirtelen kitágult a világ. A szabadon és szűretlenül érkező ingerek sokfélesége és mennyisége eleinte sokkolt minket, mára azonban hétköznapivá vált. A számtalan irányba rohanó világ szabadtér használatában is alapvető változások jelentkeztek. Az új, virtuális terek (média), mint a vákuumszivattyú, elszippantották a figyelmet. A reális terekből ugrásszerűen kivonultunk, helyettük az ingerdűs virtuális tereket választottuk. Az akkori vákuum már nem olyan erős. Az információéhség rövid időn belül átváltozott az információk túlkínálatába. A dömpinget megszoktuk, az ingerküszöbünk növekedett. A szelektálás és a tempó lassításának igénye azonban újra a kézzelfoghatóbb és élhetőbb reális terek felé fordított. így újra hangsúlyt kap a szabad tér, ahol egy kis időre megállhatunk, megpihenhetünk, levegőt vehetünk. Ha megkérdezzük a városlakót, mit akar látni a városban, tízből kilenc azt válaszolja, hogy kevesebb autót, tisz tább utcákat és sokkal több zöldet...