Az ékszerváros foglalata: Sopron várkerület - szabadtérmegújítás - Bardóczi, Sándor (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2016)
Sopron azok közé a középvárosaink közé tartozik, amelyek szerkezetükben még erősen őrzik a középkori jelleget, épületeikben pedig a modernizmus előtti nőtt város miliőjét. Amikor a napóleoni háborúk után a haditechnikai újítások (pl. a hőlégballon harcászati bevetése), valamint a városiasodás középkori falakon való túlterjeszkedése együttesen tette zárójelbe a városfalak létjogosultságát, számos európai városban döntöttek a városfalak lebontásáról. Ez szükségszerűen jelentette addig nem volt szabadterek kialakulását, amelyeket eltérő fejlesztési filozófiák mentén alakítottak a városok körúttá, sétaterekké, zöld gyűrűvé, vásárterekké, vagy beépített területté.