Zöldútfejlesztési lehetőségek felhagyott vasútvonalak mentén: Tájépítész-hallgatók ötlettervei a Biatorbágyi régi vasút környezetére - Hutter , Dóra; Almási , Balázs; Bárcziné Kapovits, Judit (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2014)
Zöldutak kialakítása – az amerikai és az európai példákat tekintve – történhet civil kezdeményezéssel és/vagy tájépítészeti tervezéssel. Elsődleges cél mindkét esetben olyan, többféle, nem motorizált, tehát környezetbarát használatra alkalmas úthálózatok kijelölése illetve kiépítése, amelyek környezeti ártalmaktól és veszélyektől mentes vagy minél kevésbé terhelt területeken futnak, s így jó lehetőséget jelentenek az egészséges környezetben való mozgásra és szabadtéri pihenőhelyek kialakítására. Biatorbágy önkormányzata 2012 őszén kérte fel a Budapesti Corvinus Egyetem Kert- és Szabadtér-tervezési Tanszékét, hogy a város központjához tartozó régi vasúti nyomvonal környezetének tájépítészeti fejlesztéséről egy hallgatói tervezői műhelygyakorlatot szervezzen. Nem volt véletlen a szakmai egymásra találás, hiszen a téma több szálon kapcsolódik a karon folyó zöldhálózat-, zöldfolyosó- és zöldútfejlesztéssel kapcsolatos kutatásokhoz. A megfogalmazott eredmények alátámasztják tehát a további, különféle léptékű zöldúttervezési kutatások céljait, valamint hosszabb távon a Zsámbéki-medencében alakuló zöldúthálózat, s azon belül Biatorbágy zöldfelületi fejlesztésének részévé válhatnak.