Tájjellegváltozás képi érzékelésének értelmezése kérdőíves vizsgálattal 2D Google Eart-felvételek alkalmazásával - Tirászi, Ágnes; Konkoly-Gyuró, Éva (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2018)
A területhasználat és a felszínborítás változása jelentős részben a gazdasági folyamatokat befolyásoló európai politikák következménye. E változások fenntarthatóságra gyakorolt hatásainak értékelésére szolgáló módszert dolgozott ki az EU 6. Kutatási keretprogramja által finanszírozott SENSOR projekt. A kifejlesztett digitális modell a „SIAT” (Sustainability Impact Assessment Tool) egy döntéstámogató eszköz, amely különböző jövőbeni területhasználat-változási szcenáriók következményeit mutatja be a betáplált indikátorok által, jelölve hogy mennyire felel meg a fenntarthatóság kritériumainak. A projektben a fenntarthatósági hatásvizsgálatban alkalmazható, területhasználat változására érzékeny tájindikátorokat a Soproni Egyetem tájkutató csoportja dolozta ki. A két indikátor, amelyeket e lap hasábjain ismertettünk, a felszínborítás állandóságát, illetve változását, valamint a vizuális attraktivitást méri.