Térelméleti elemzés: A privát tér és a köztér határán - Szerdahelyi-Németh, Klára (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2020)
Az élettel teli városközponti területek egyik alapja a jól működő földszinti zóna a privát tér és a köztér határán. A tanulmány célja a városi földszint megismerése, a témában feltárt hazai és nemzetközi szakirodalom összegzése. Mindemellett, a földszinti zóna ismérveiről többléptékű tipológia felállítása a jelenkori urbanisztikát megalapozó, illetve kortárs szakirodalom alapján. Az elemzés a városi földszintről térelméleti, térhasználati és térmenedzsment nézőpontok alapján ad a középkortól napjainkig ívelő történeti áttekintést. Majd a nemzetközi és a hazai szakirodalom alapján, a megközelítés fókusza szerint csoportosítja a meglévő városi földszint fogalmakat. Végül, térelméleti, térhasználati és térmenedzsment nézőpontok alapján, a városi „környék”, az „utca” és az „épület” léptékében csoportosítva tárja fel az emberléptékű városi földszint ismérveit. A tanulmány feltárja a városi földszint struktúráinak sokrétűségét. Mindemellett, rávilágít arra, hogy a modern építészet ellen állást foglaló gondolkodók városi földszint értelmezései napjainkban is biztos alapot jelentenek. A városi földszint térelméleti, térhasználati és térmenedzsment ismérveinek feltárása segíti az elméleti és gyakorlati, komplex fejlesztési válaszok megfogalmazását. A tanulmány felhívja a figyelmet a térhasználati változások folyamatos megfigyelésének fontosságára, a térmenedzsment előremutató eszközeinek alkalmazására. Hangsúlyozza a földszintek fejlődése szempontjából az előremutató stratégia fontosságát, mely alapoz a fellépő helyi igényekre, a meglévő funkciókra, és a társadalmi, környezeti szempontok mellett a menedzsment és gazdasági szempontok is teret nyernek.