Innovatív tájépítészet. „Élő kerítés projekt” Buenos Airesben - Fabio, Veronica; Kanai, Juan Miguel; Astbury, Janice (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2020)
A Breathe/Respirar (Lélegezz) projekt az iskolakertek levegőminőségének javítására („élő kerítések” segítségével), valamint a meglévő városi infrastruktúra zöldítéséből fakadó társadalmi és környezeti előnyök kiaknázására irányul – egyebek között a környezeti nevelés és a természetszeretet erősítése terén. A projekt megvalósítása az argentin főváros, Buenos Aires iskolaudvaraiban létrehozott Városi Élő Laboratóriumok révén történik. A kísérleti projektek keretében sor kerül: (1) az iskolai közösség (tanárok, diákok, szülők, más érintettek) bevonására; (2) az iskolaudvar kertépítészeti tervezésére és megépítésére; (3) egyéb olyan tevékenységekre, amelyek segítik a zöld fejlesztések nyújtotta előnyök minél teljesebb kiaknázását; (4) az elért környezeti és társadalmi hatások nyomon követésére; (5) és az eredmények közös elemzésére. A cikk egy kísérleti projekt kezdeti szakaszának előzetes eredményeit tárgyalja. Tekintettel arra, hogy a hatékonyságra vonatkozó eredményekre még várni kell, a cikkben elsősorban a projekt további végrehajtása szempontjából hasznos tapasztalatokra összpontosítunk, továbbá a tájépítészetre vonatkozó, de az interdiszciplináris társadalmi-környezeti projektekkel kapcsolatos általános tanulságokat emeljük ki. Ezek egy hármas feltételrendszerbe foglalhatók: a környezet iránti elkötelezettség központi szerepe; a többfunkciós kertek témájának multidiszciplináris megközelítése; és határozott üzenetek közvetítése kertépítészeti eszközök segítségével (valamint egyéb tevékenységek révén is). Fontosnak ítéljük ezt a megközelítést, amely hozzásegíthet ahhoz, hogy a tájépítészeti szakma nagyobb szerepet tölthessen be a környezeti kihívások megoldásában.