Közparkok oktatási szerepe: ablakok múltra, jelenre, távoli világokra - Fekete, Albert; G. Tar, Imola; Győri, Péter; Sárospataki, Máté (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2020)
Az európai közparktervezés kezdetei a 18. századig nyúlnak vissza. Az első közparkok a rekreáció, a szabadtéri szórakozás és a társadalmi reprezentáció jegyében születtek. A közparkok megjelenésük óta különböző korok és stílusirányzatok művészi üzeneteit, változó társadalmi ideológiáit és műszaki vívmányait közvetítették használóik felé. Kompozíciós elveik, formai megjelenésük és szimbólumaik révén fontos oktató-nevelő szerepet játszottak a mindennapokban. A cikk átfogó fejlődéstörténeti áttekintésre alapozva mutatja be a közparkok oktatási és nevelési szerepének elemző feltárását. A nemzetközi kontextusban végzett történeti elemzés európai szinten is rálátást biztosít a közparkok oktatási szerepének fontosságára, népnevelő jelen tőségére a kezdetektől napjainkig.