Természetes, vagy félig természetes Duna-szigetek a nagyvárosok szorításában - Auböck, Maria; Karlócainé Bakay, Eszter (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2021)
A cikkben a bécsi Duna-szigetet (Donau Insel) hasonlítjuk össze a budapesti Óbudai (Hajógyári)-szigettel. Bár keletkezésük körülményei igen eltérőek, hiszen a bécsi Duna-sziget egy 1970-es években kialakított mesterséges sziget, míg az Óbudai-sziget egy természetes folyami zátonysziget, az 1970-es években történt rekreációs fejlesztésük, illetve a 2000-es évek óta a szigetre nehezedő egyre nagyobb városfejlesztési nyomás mindkét esetben meghatározó. Minthogy fejlesztések tekintetében a Duna-sziget az Óbudai-sziget előtt jár, fontos lehet megismerni az ott megvalósult vagy tervezett fejlesztési elképzeléseket és levonni azok tanulságait. Ezek a tapasztalatok nemcsak a budapesti Óbudai- sziget, hanem más városi környezetben található dunai szigetek fejlesztésekor is irányadók lehetnek. Az utóbbi évtizedekben a Duna-sziget, illetve az Óbudai-sziget közelmúlt béli történetét vizsgálva azt a következtést vontuk le, hogy az Óbudai-sziget elkerülhetetlenül komoly fejlesztések előtt áll, mely bizonyos szintű tervezett új árvízvédelmi megoldások tesznek majd lehetővé. A Duna-szigeti fejlesztések tanulsága, hogy az árvízvédelem műszaki megoldásával kapcsolatos döntést ökológiai hatástanulmány kell, hogy megelőzze a valószínűsíthető ökológiai változások felmérése érdekében. Fontos az átfogó, egész szigetre kiterjedő rendezési, fejlesztési terv készítése. A bécsi példa tanulsága, hogy megfontolandó a sziget fejlesztésébe a szomszédos parti sávot is bevonni, mely Bécs esetében a Kaisermühle városrész nyugati, Duna csatorna felőli része… Budapest esetében az óbudai partot jelenti. A fejlesztések léptéke és volumene, a tervezett beépítések intenzitása nagyon kényes kérdés, és fontos, hogy ezeket a döntéseket gondos és teljesen elfogulatlan vizsgálatok előzzék meg. A bécsi példa alapján az Óbudai-szigetre is egy zöld övezeti térkép elkészítése javasolható. Bécs esetében bevált gyakorlat, hogy egy állandó tanácsadó testület dolgozik folyamatosan a zöldfelületek konzekvens fejlesztése érdekében. Nagyon tanulságosnak bizonyult ez az utóbbi évtizedekben futó „fenntartási program”, melyben több hivatal (erdészet, hulladékelszállítás, zöldfelületek, kerékpárutak és játszóterek fenntartói) vesz részt. Ennek, valamint a vendéglátóipari egységek bérleti szerződéseit előkészítő ügyvédek jó munkájának köszönhető a mai kialakult megnyugtató helyzet a bécsi Duna-szigeten.