Mit mesél az Internet a zöldfelületekről? Három budapesti közpark építésének online kommunikációja, és azok lehetséges szerepe a zöldinfrastruktúra védelemben - Szabó, Patricia; Sárospataki, Máté (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2024)
A tanulmány három, 2022-ben átadott budapesti közpark építéséről szóló internetes írásokat vizsgálja. Célja annak feltérképezése, hogy milyen információk érhetők el a parkokról a nagyközönség számára, és hogyan jelennek meg ezek közt a parkok élő részei és a köztük-bennükzajló ökológiai folyamatok. A kiválasztott elsődleges (a megbízó, tervező vagy kivitelező internetes felületei) és másodlagos (tervezőkkel készült interjúk, szakmai méltatások) forrásokból származó szövegeket tartalom elemzéskeretében kódoltuk. A tíz fő kódcsoport áttekintést nyújta zöldfelület-fejlesztési projektek lényegi részeiről, össze-tevőiről. A különböző részek más-más hangsúllyal jelentek meg, de a Tervezési szempontok közé sorolt kódok aránya mindhárom projektnél hasonló. A “fenntarthatóság”szempontja mindegyik parknál megjelenik, amely arra utal, hogy a projektek nyilvános megítélésében döntőszerepet játszik. Azonban az egyes parkok esetében különböző mélységben kerül részletezésre, ami bizonyos szövegekben a valódi jelentés hiányát jelzi. Az egyik parkesetében az alkotók rendszeresen posztoltak a megvalósításról. Ez ugyanaz a projekt, amellyel kapcsolatban a leginkább összetett módon jelennek meg az élő elemekés az ökológiai folyamatok közötti összefüggések. Ennek tükrében elmondható, hogy a közparkfejlesztési projektekről szóló tudatos és felelős online kommunikáció lehetőséget rejt a szemléletformálásra az adott parkról való tudásmegosztás által, és a területén zajló létfontosságú ökológiai folyamatok láthatóságának növelésével, s ezeken keresztül a zöldinfrastruktúra védelmében is szerepet játszhat.