Szabad terek – dinamikus helyek: S M L XL - Auböck, Maria; Kárász, János (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2023)
A cikk betekintést nyújt Maria Auböck és Kárász János bécsi tájépítészek tervezési gyakorlatába. Ez írás abból az alkalomból született, hogy a MATE Egyetemen tiszteletbeli professzori címet kaptunk. A kiválasztott módszerek a tájépítészetünk küldetését írják le különböző projektek bemutatásával, mindegyiknek megvan a maga története. A bemutatott kiválasztott tervezési módszerek között szerepelnek válogatott inspirációk, például a helyszíni vázlatkészítés, a növényanyag-választás és a konstruktív kihívások. Az alkalmazott főbb módszerek a csapatépítés változatos aspektusait kínálják, a munka együttműködésének kérdéseit követve. Hogyan lehet az ügyfeleket motiválni, hogy az időt mint a döntési horizontjukon túlmutató „építőanyagot” tekintsék? Hogyan lehet megfizethető és vonzó tájképeket létrehozni azon belátás alapján, hogy ezeken belül még gazdasági értelemben is képesek vagyunk többletértéket nyújtani? Hogyan lehet a városi helyszíneken igényes üres tereket bevezetni, és a közvélemény által elfogadhatóvá tenni anélkül, hogy túlhangsúlyoznánk őket? Összefoglalva a bemutatott projektpaletta "Szabad terek - dinamikus helyek: S M L XL" címet választottuk, mivel a cikk különböző léptékű kiválasztott munkákat tartalmaz. A projektek a belvárosi felújítás szempontjait tartalmazzák: egy barokk kolostor udvarának példáján és egy lerombolt zsinagóga emlékműve alapján, közpénzekből támogatott lakásépítés tájtervezését bemutatva és Baku városi zöldítését több fejlesztési fázisban. A konklúzió főbb aspektusai a táji urbanizmussal foglalkoznak, a tervezésnek egy új területével a klímaváltozás kihívásokkal teli időszakában.