„Mindenmentes” városok? Az allergia és a városi fák kapcsolata - Szabó, Krisztina; Balogh, Péter István; Riesz, Adrienn (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2023)
Az urbanizációs ártalmak városlakók milliárdjait érintik világszerte. A klímaváltozás vagy a városklíma kedvezőtlen hatásainak mérséklésére leginkább a zöldfelületek, a fák képesek és hozzájuk kapcsoltan sokféle egészségügyi kérdés felmerül. A környezetszennyezés mellett egyre több szó esik az egyik globális népbetegségről, az allergiáról. Cikkünk arra vállalkozik, hogy a városi zöldfelületek és az allergiás megbetegedések közötti összetett viszonyt elemezze, mind orvosi, mind kertészeti, tájépítészeti szempontból. Egyre nehezebb élhető környezetet teremteni magunk körül úgy, hogy kevés (és egyre kevesebb) városi „túlélő” közül válogathatunk. Egy közelmúltban publikált tervezet szerint minden olyan fafaj telepítését korlátoznák vagy tiltanák, melynek allergén hatását referált folyóiratban közzétett legalább két tudományos publikáció támasztja alá. A korlátozások, tiltások elsősorban a szélmegporzású növények alkalmazását korlátoznák, miközben az evolúció nem a rovarmegporzás, hanem a szélmegporzás irányába halad. A korlátozás, főleg a tiltás nagyon erős eszköz, amely végeredményében könnyen az eredeti szándékokkal ellentétes hatást is kiválthat. A közegészségügy alapvető fontosságú téma mindenki számára, mégis a véglegesnek tekinthető jogszabályi korlátozások elfogadása előtt érdemes a fák védelme oldaláról is mérlegelni az érveket, bemutatva hogy milyen lenne környezetünk, milyen ökoszisztéma szolgáltatásokat várhatnánk akkor, ha csak a klímatűrő, de nem allergén taxonok vennének körül bennünket. Az allergia és növényalkalmazás hazai helyzetének áttekintésén túl, határozott célunk a „két társadalom” közelítése is. Azt gondoljuk ugyanis, hogy az orvosi, közegészségügyi, illetve a zöld szakma közös nevezőre jutva tudná olyan irányba vinni a városi növényalkalmazást, hogy azzal a városlakóknak jobb, esztétikusabb, de legfőképpen egészségesebb és élhetőbb környezetet teremtsen.