Egy Mesterprojekt története, a szentendrei gyógynövénykert tervezése - Illyés, Zsuzsanna; Gergely, Attila; Hubayné Horváth, Nóra; Módosné Bugyi, Ildikó; Nádasy, László Zoltán; Földi, Zsófia; Valánszki, István (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2023)
A MATE Tájvédelmi és Tájrehabilitációs Tanszékén(továbbiakban Tanszék) diplomázó hallgatók a tájépítész-mesterképzést úgynevezett „Mesterprojekt” készítésével zárják. A mesterprojekt munkamódszere a team szuper-vízió, ahol a szupervízorok az egyes kapcsolódó kurzusok – Diplomatervezés 2, Tájrehabilitáció, Tájbaillesztés – oktatói, valamint a téma szerint felkért oktatók. Az összesen nyolc hét (2 hét műhely és 6 szorgalmi hét) alatt elkészülő terv jellemzően programszintű. A koncepcióalkotás közös folyamat, de a hallgatók részfeladatokon dolgozva egyéni javaslatokat is kidolgoznak. A Mesterprojekt fontos követelménye az életszerűség, valós megbízók és közreműködő szakemberek bevonása, valós tervezési feladat felkínálása, valamint részt vállalás a társadalmasításban. 2022 őszén Szentendre városa a Mesterprojekthez igen jól illeszkedő tervezési témával kereste meg a Tanszéket, a Kőhegyi út mellett fekvő Hrsz 0181/6 területen a településrendezési besorolásoktól eltérő irányú fejlesztésben gondolkodva. A tervezési terület beépítési határ helyzete, szabályozási besorolása, a jelenlévő természeti értékek, valamint az ökológiai hálózattal való érintettség a fejlesztés gondos előkészítését és tájvédelmi szemléletű megközelítését igényelte. A helyzetfeltárási munkarész oktatói előkészítését követően, a javaslatok kidolgozását a tájépítész mesterképzés, tanszékünkön diplomázó hallgatói tantárgycsoport feladatként dolgozták ki. A hallgatók a helyi telepítő és korlátozó tényezők figyelembevételével komplex létesítményt terveztek: egy fél hektáros, zárt gyógynövénykertet, valamint a kertet a várossal és a közlekedési tengelyekkel összekötő előtérbe több, szabadon látogatható rekreációs teret. A Mesterprojekt végeredményeként ökológiai és tájképi szempontból illeszkedő és különböző látogatói érdeklődést kielégítő, valamint gazdaságossági szempontokat is figyelembe vevő megoldás született.