Az egykori zártkertek tájértékei és tájképvédelmi jelentősége - Albicz, Kinga; Hubayné Horváth, Nóra (4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2023)
A zártkert egy speciális területhasználati forma, maga a fogalom a szocializmus alatt, az 1960-as évek elején jöttlétre A zártkert egy speciális területhasználati forma, maga a fogalom a szocializmus alatt, az 1960-as évek elején jött létre Magyarországon. Eredetileg azokat a magántulajdonban lévő, kisparcellás, hagyományosan szőlő, gyümölcsös és kert hasznosítású földrészleteket jelölte, melyek a háztáji gazdálkodás lehetősége mellett hétvégi pihenést biztosítottak tulajdonosaik számára. A zártkertek túlnyomó része azonban történeti előzményekkel is rendelkezik, a kertes művelés a zártkertté minősítés előtt is létezett. A kialakításuk óta a zártkertek erőteljes funkcióváltozáson mentek keresztül; egy részükön fennmaradt a hagyományos kiskerti gazdálkodás, más részük települési belterületté (lakóterületekké),gyepekké, vagy felhagyott, erdősödő területekké váltak. Az átalakulási, illetve pusztulási folyamat ellenére a zárt-kerti területek még napjainkban is táji értékek hordozói: többé-kevésbé őrzik az ember tudatos tájformáló tevékenységéből fakadó jellemvonásokat, a tájszerkezetet, a természeti értékeket, valamint sok esetben a történeti tájhasználat hagyatékát, a gazdálkodás fennmaradt nyomait. Cikkünk a zártkertek értékességét örökségvédelmi, illetve tájképvédelmi szempontból közelíti meg országos és mintaterületi vizsgálati szinten. Az elemzés célja a zártkertek szőlőhegyi eredetének, tájképi jelentőségének feltárása és a zártkerti egyedi tájértékek bemutatása térinformatikai módszerekkel. A szőlőhegyi eredetre vonatkozó elemzés rámutatott, hogy a szőlőhegyi múlt, mint történeti előzmény a zártkerti területek összterületének jelentős részén kimutatható. Az egyedi tájértékek az országos átlagot csaknem ötszörösen meghaladó sűrűséggel fordulnak elő. Az ország szőlő- és gyümölcstermesztéshez kapcsolódó egyedi tájértékeinek harmada a zártkerti területeken koncentrálódik. A kutatás eredményeiből ugyanakkor arra is fény derült, hogy a zártkertek kultúrtörténeti értékeinek felmértsége korántsem tekinthető teljeskörűnek, a valóságban sokkal több érték (pincék, horhosok, kőtámfalak) jelenléte feltételezhető a zártkerteken, mint amennyi az egyedi tájérték adatbázisban szerepel. A zártkertek tájképvédelmi jelentőségét támasztja alá, hogy a tájképvédelmi övezetbe sorolt zártkerti foltok területi aránya a tájképvédelmi területek országos területi arányának közel másfélszerese.